Ve Velké Británii zvažují zavedení čtyřdenního pracovního týdne

Ve Velké Británii zvažují zavedení čtyřdenního pracovního týdne

Kolik dní v týdnu byste chtěli ideálně pracovat? Preferujete delší pracovní dobu a méně dní strávených v práci? Zvažte stěhování do Velké Británie. Přemýšlejí o zavedení čtyřdenního pracovního týdne.

Skupina propagující čtyřdenní pracovní týden

Čtyřdenní pracovní týden není pro některé firmy ve Velké Británii žádnou novinkou. Již od roku 2022 totiž stovky z nich přešly na systém, který spočívá v tom, že zaměstnanec dochází do práce pouze 4 dny v týdnu, ale zároveň mu není krácená mzda a nedochází ani k navýšení hodin, které během jednoho dne v práci stráví. Někteří lidé se totiž shodli na tom, že pětidenní pracovní týden je v moderní společnosti již přežitkem. Tuto změnu přístupu k práci má na svědomí skupina 4 Day Week Campaign.

Argumenty zastánců čtyřdenního pracovního týdne

Proč je čtyřdenní pracovní týden dobrým nápadem? Jeho zastánci argumentují tím, že méně času stráveného v práci vede k větší produktivitě. Jinými slovy, že zaměstnanci zvládnou stejný objem práce odpracovat za méně času. Kratší pracovní týden je také lákavým aspektem pro nové zaměstnance a jak se ukazuje, stálí zaměstnanci, jenž na tento čtyřdenní model přešli, jsou šťastnější, spokojenější a do práce chodí rádi. Společnosti, které v roce 2022 oficiálně přijaly čtyřdenní pracovní týden, spadají do nejrůznějších oblastí. Jedná se o technologické, eventové, marketingové i stavební firmy. Překvapivé je, že zájem o čtyřdenní pracovní víkend vyjádřily také některé společnosti z oblasti výroby.

Výsledky zavedení zkráceného pracovního týdne dopadly dobře

Jak se ukázalo v průzkumech, které proběhly po zavedení a zvyknutí si na nový zkrácený týden, 88 % společností uvedlo, že jim systém vyhovuje. Když došlo na otázku produktivity, 95 % firem uvedlo, že produktivita zůstala stejná nebo se zvýšila.

Kampaň za dvoudenní víkend

Historikové iniciativu skupiny 4 Day Week Campaign přirovnávají ke kampani, která vznikla v 19. století a usilovala za zavedení dvoudenního víkendu. Jak již víme, ta dopadla dobře a my díky tomu chodíme do práce pouze 5 dní v týdnu.

Diskuze britských ministerstev

Zatímco v roce 2022 se do projektu pustilo jen několik firem, do budoucna se budou moci na stejné podmínky těšit také ostatní zaměstnanci. Britská vláda se totiž bude zabývat oficiálním zavedením čtyřdenního pracovního týdne. To by znamenalo, že zaměstnanci se budou moci sami rozhodnout, zda chtějí pracovat čtyři nebo pět dní v týdnu. Pokud by si zvolil možnost pracovat 4 dny v týdnu, denně by v práci trávili 10 hodin.

Vyjádření náměstkyně ministryně školství

Podle britské náměstkyně ministryně školství Jacqueline Smithové by mohlo být pro zaměstnance, kteří jsou zároveň rodiči, atraktivní, že mohou trávit více času se svými dětmi. Dále dodává, že ne u všech profesí bude toto zavedení možné. Například u učitelů Smithová předpokládá, že toto nebude možné.

Nastal čas na oficiální konzultace

Na konci srpna 2024 britská vláda prohlásila, že následujících 100 dní se bude otázce čtyřdenního pracovního týdne věnovat. V tomto čase bude o zavedení této možnosti komunikovat se zástupci zaměstnavatelů, odborů a nevládních organizací. Ředitel organizace 4 Day Week je za tento krok od britské vlády rád, nicméně nesouhlasí s tím, že by u zaměstnanců mělo dojít ke zvýšení hodin. Klíč ke zlepšení rovnováhy mezi osobním a pracovním životem totiž tkví v tom, že dojde zároveň i ke zkrácení pracovní doby.

Co si o čtyřdenním pracovním týdnu myslíte vy? Kdyby v České republice existovala tato možnost, využili byste ji?

Zdroj textu: www.newstream.cz, www.bbc.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *