Haag bojuje o klimatickou neutralitu

Haag bojuje o klimatickou neutralitu a zbavuje se reklam na fosilní produkty a služby

Nizozemský Haag si vytyčil jasný cíl a pracuje na jeho splnění. Do roku 2030 se chce stát klimaticky neutrálním.

Základní informace o Haagu

Třetí největší nizozemské město Haag leží v jihozápadní části země a žije v něm více jak 500 tisíc obyvatel. Založeno bylo již v roce 1248 a v současné době se jedná o významné město zejména proto, že v něm sídlí Mezinárodní soudní dvůr, Mezinárodní trestní soud a další důležité instituce. Kromě toho zde pravidelně zasedá také nizozemský parlament a vláda a v místních obrazárnách visí známá malířská díla, například Dívka s perlou.

Klimatická neutralita

Nizozemsku leží na srdci dobro planety a v Haguu se nacházejí hned dvě ekologické zóny. Do těch mají zákaz vjezdu vozidla na benzínová a naftová paliva. Dalším cílem města je stát se klimaticky neutrálním, a to konkrétně do roku 2030. Klimatická neutralita znamená, že do atmosféry bude město vypouštět pouze tolik skleníkových plynů, kolik jich mohou lesy, oceány, půdy a další absorbovat.

Zrušení festivalu o udržitelnosti

Aby svého cíle město dosáhlo co nejdříve, začalo podnikat první kroky. Dříve se v Haagu konal festival o udržitelnosti, jenž byl určený zejména pro děti. Do města ale vykročili klimatičtí aktivisté, kterým se nelíbilo, že pořadatelem festivalu je právě společnost Shell. Vedení města tak bylo nuceno učinit určité kroky, které vedly k tomu, že festival se v Haagu již nesmí konat.

Zákaz reklam na fosilní paliva

Dalším krokem je úplný zákaz reklam na fosilní paliva v ulicích. Ten vejde v platnost v lednu příštího roku. V rámci zákazu pouličních reklam propagujících fosilní paliva se nesmí v ulicích objevovat reklamy na:

  • benzín
  • naftu
  • letecké společnosti
  • výletní plavby
  • auta se spalovacími motory

Haag je vůbec prvním městem na světě, které k takovýmto opatřením přistoupilo. Výjimku ze zákazu ovšem tvoří plastové výrobky.

Edinburgh vydal podobná nařízení

Podobný zákaz vydalo také skotské město Edinburgh. Ovšem v mnohem menší míře. Reklamy na letecké společnosti, automobilky a firmy vyrábějící fosilní paliva se nesmí objevovat na těch reklamních plochách, jež jsou ve vlastnictví města. Těch je ovšem ve skotské metropoli minimum a oproti nizozemskému Haagu se jedná o pouhou kapku v moři. V podobném duchu jako Haag ale vydal Edinburgh nařízení, které zakazuje aerolinkám, automobilkám a také společnostem vyrábějícím fosilní paliva sponzorovat městské akce.

Počátky zákazů reklam na fosilní paliva

Zákazy reklam na fosilní paliva možná začnou v budoucnu platit ve více světových městech a je pravděpodobné, že bude odstartována podobná vlna, která se začala celosvětově šířit v šedesátých letech minulého století. V té době totiž lékaři potvrdili, že kouření má nepopiratelně škodlivé účinky na lidské zdraví. Od té doby začalo docházet k zákazům reklam na tabákové výrobky v televizi. V Česku byla první opatření aplikována v roce 1995 a o sedm let později byla nařízení ještě zpřísněna. Podle deníku The Guardian je možná podobná opatření, která byla vyhlášena v nizozemském Haagu, brzy očekávat v rakouském Grazu a kanadském Torontu.

Co si o zákazu reklam na fosilní paliva v ulicích myslíte vy? Souhlasíte s názorem aktivistů, že by toto rozhodnutí mohlo vést ke změně v lidském chování a přispět k lepší klimatické udržitelnosti? Kromě reklam na fosilní paliva bojují radikální aktivisté také za zákaz reklam na maso. I to je totiž v posledních letech často spojováno s klimatickou krizí.

Zdroj textu: www.green-zones.eu, www.hrot24.cz

Zdroj foto: www.freepik.com

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *