Pilulka v rukách Tomáše Čupra:

Pilulka v rukách Tomáše Čupra: Kam povede tato spolupráce?

Pilulka změnila svého majitele a čekají ji velké změny. Prozatím došlo ke stažení zakladatelů z čela a nasazení Čuprova manažera do vedení.

Tomáš Čupr dostal k převzetí Pilulky zelenou

Koncem září povolil slovenský antimonopolní úřad PMÚ Tomáši Čuprovi převzetí sítí lékáren Pilulka. Oficiální tisková zpráva vyšla v úterý 27. září 2024 a rozhodnutí je pravomocné. Není proto divu, že se Tomáš Čupr pustil do práce a převzetí Pilulky je v plném proudu. Zajímavé je, že Tomáš Čupr měl možnost Pilulku převzít již před časem, ale jednání v té době nedopadla, zejména kvůli ceně, kterou bratři Kasové požadovali. Podle Čuprova vyjádření nebyla akceptovatelná. Co vše se změnilo a o kolik byla nabídka pro Čupra nyní výhodnější, nevíme.

Nejprve proběhla detailní analýza

Ihned po převzetí Pilulky se Tomáš Čupr společně se svými spolupracovníky pustil do detailní analýzy společnosti. Ačkoliv o tom, že je Pilulka v tísni se veřejně mluvilo již od jara, situace byla mnohem horší, než si Tomáš Čupr a jeho kolegové mysleli. Nejprve se rozhodl Pilulce pomoci tím, že ji půjčil v první polovině roku podle odhadů až 80 milionů korun. Půjčka pocházela z Čuprovy investiční společnosti TCF Capital.

Pilulka se totiž nacházela ve finanční tísni, potýkala se s dluhy, tržby neustále klesaly a také se snížila hodnota jejích veřejně obchodovaných akcií. Za loňský rok se ztráta Pilulky vyšplhala na neuvěřitelných 175,9 milionů korun a tržby klesly o přibližně 12 %. Součástí dohody, která potvrzovala půjčení několika milionového finančního obnosu, byl také výhodný podíl v Pilulce pro Čupra. Za pokles, kterému Pilulka čelí, může také neúspěšná expanze do zahraničí. Minulý rok ukončila své podnikání v Rumunsku, Rakousku i Maďarsku.

Bratři Kasovi, kteří stáli u zrodu Pilulky, se loučí

První změny v Pilulce se dotkli zejména jejích zakladatelů – Petra a Martina Kasových. Právě bratři Kasovi stáli před deseti lety u zrodu sítě růžových lékáren. Nyní se ovšem stahují z jejího aktivního vedení. Nicméně stále zůstávají ve společnosti jako členové představenstva.

Jak šel čas s Pilulkou

Pojďme se společně podívat na to, jak šel čas s Pilulkou a čím vším se proslavila. V roce 2017 patřila Pilulka mezi tři největší lékárenské řetězce v České republice. Součástí společnosti nejsou pouze kamenné, ale také internetové lékárny Pilulka.cz, které jako první v Česku představily zákazníkům službu zvanou same day delivery. Tedy dodání zboží v den objednání. Zároveň byla Pilulka.cz prvním internetovým obchodem v České republice, jenž spustil platbu pomocí Apple Pay.

Není divu, že během své existence se Pilulka dočkala řady ocenění. V roce 2015 zvítězila internetová lékárna Pilulka v soutěží Křišťálová lupa v kategorii E-commerce inspirace, o dva roky později vyhrála cenu E-commerce Awards za inovativnost od Asociace pro elektronickou komerci. V roce 2019 byla Pilulka oceněna také místopředsedou vlády a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem za přínos v digitalizaci a inovaci obchodu. O další rok později se Pilulka dostala na burzu a zejména díky pandemii covidu-19 vystoupaly její akcie na počátku roku 2022 na 1 800 korun. To, že se momentálně akcie nacházejí pod hranicí 200 korun, je ukázkou ohromného propadu, ke kterému ve společnosti došlo.

Do vedení se dostal zkušený manažer

Společně s odstupem bratrů Kasových se do čela Pilulky dostal Peter Klekner. Ten je prozatímním CEO společnosti od 1. října 2024. V ten den se stal generálním ředitelem i prokuristou závěroveň. Peter Klekner je zkušeným manažerem a v minulosti pracoval v čele maďarského Rohlíku, na exekutivních pozicích ve společnosti L’Oréal a Philips a od loňského roku vede také TCF Capital. Samotný Tomáš Čupr se k jmenování Kleknera vyjádřil slovy, že do vedení Pilulky posílá Petera proto, že se jedná o jednoho z jeho zkušených manažerů.

Co bude dál s Pilulkou

Zajímá vás, co se bude dít s oblíbenou růžovou lékárnou dál? Protože situace v Pilulce je mnohem vážnější než v době, kdy ji Tomáš Čupr poskytl půjčku, v prvé řadě se budou jeho spolupracovníci aktivně pokoušet zvrátit nepříznivý stav ve společnosti a zabránit tak jejímu dalšímu úpadku. Tím ochrání nejen svou investici do Pilulky, ale také tisíce akcionářů před ztrátou. Již poté, co bylo oznámeno, že Pilulka skončí v rukách Tomáše Čupra, došlo k navýšení akcií společnosti o zhruba desetinu.

Na další kroky společnosti Tomáše Čupra, která odkoupila Pilulku, a prozatímního CEO Petera Kleknera jsme rozhodně zvědaví. Pilulka si na českém trhu vydobyla pevnou pozici a byla by škoda, kdyby o ní přišla.

Zdroj textu: forbes.cz, byznys.hn.cz

Zdroj foto: www.freepik.com

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *