Rozhodujte na základě podrobné analýzy

Hospodaření s penězi je malým uměním. Není samozřejmostí, že se o finance umíte dobře postarat, řadu věcí je třeba se naučit. S aktuálně rostoucími náklady na živobytí se správná péče o rozpočet rodiny nebo podniku stává více aktuální. Poradíme vám, kde hledat úspory.

Užitečné a praktické tipy, jak snížit výdaje a dosáhnout měsíční úsporu

Hospodaření s penězi je malým uměním. Není samozřejmostí, že se o finance umíte dobře postarat, řadu věcí je třeba se naučit. S aktuálně rostoucími náklady na živobytí se správná péče o rozpočet rodiny nebo podniku stává více aktuální. Poradíme vám, kde hledat úspory.

Abyste se mohli zaměřit na stránku příjmů nebo na stránku výdajů, je třeba nejprve znát podrobně finanční toky. Podnikům v tomto směru pomáhá finanční analýza a účetnictví, OSVČ vedou záznamy o příjmech a výdajích a pro rodinu by mělo být samozřejmé, že pracuje s měsíčním a čtvrtletním rozpočtem. Zároveň by měla mít zpracovaný plán úspor v dlouhodobém a střednědobém horizontu. Jak začít s rodinným rozpočtem?

Po dobu jednoho nebo dvou měsíců si schovávejte účtenky nebo použijte aplikace pro roztřízení výdajů. Následně si sepište, za co a kolik utrácíte. Přidejte povinné měsíční platby, jako splátky úvěrů, nájemné, energie. Příjmová stránka je poměrně jednoduchá.

Už pouhé roztřízení na výdaje a příjmy vám odhalí mnohé z vašeho nákupního chování. Budete překvapeni, jakmile projdete měsíční účty. Zjistíte, jak vysokou částku utrácíte za zbytečnosti.

Dodržujte limit na výdaje

Jako první hraďte povinné měsíční platby a následně odveďte na jiný účet částku, kterou chcete uspořit. Nikdy se nespoléhejte na to, že si dáte stranou obnos, který vám zůstane na konci měsíce. Úspory a fixní platby vždy uhraďte jako první. Osvědčené pravidlo říká, že do úspor byste měli odvádět 20 % příjmů.

Objem utracených peněz za nákupy hlídejte nejen na měsíční, ale na týdenní bázi. Můžete si zavést obálkovou metodu nebo si vybrat patřičný obnos na daný týden do peněženky. Mnohem lépe funguje práce s přidělenou hotovostí, bezhotovostní platby se hlídají hůře. Šetření jde snáz, pokud hotovost skutečně vidíme v peněžence. Nákupy plánujte, omezte nákupy na internetu, nepodléhejte slevovým akcím. Pokud se jedná o jednorázový nákup věci, která stojí více než 500 Kč s rozhodnutím vždy vyčkejte až do druhého dne. Tím omezíte impulzivní nakupování.

Zaostřeno na fixní platby

Nespočet domácností má ne jednu, ale hned několik půjček. Výše splátek se měsíčně šplhá do tisíců i desetitisíců korun. Je nejlepší čas na to, podrobit úvěrové smlouvy revizi. Většina finančních produktů se dá refinancovat nebo konsolidovat. Získáte mnohem nižší výši měsíční splátky a často i výhodnější úrokovou sazbu. Běžně využívané kontokorentní úvěry nebo kreditní karty mají úrokovou míru mezi 20 až 30 %, což je opravdu vysoká částka. Nákladné jsou i spotřebitelské úvěry. I ty je možné refinancovat. Pečlivě ale vybírejte poskytovatele úvěru pro konsolidaci, kontrolujte RPSN a podmínky úvěru. Výhodou je, pokud poskytovatel úvěru zároveň vyjedná ukončení stávajících úvěrů u dřívějších věřitelů a převezme nepříjemná jednání namísto vás.

Úvěr se zástavou je nejlevnější

Nejnižší úroková sazba je u úvěrů, které nepředstavují pro poskytovatele vysoké riziko. Takovými úvěry jsou například hypoteční úvěry nebo nebankovní hypotéky. Náročným schvalovacím procesem projdete v případě žádosti o hypoteční úvěr, mnohem jednodušší je vyřízení nebankovní hypotéky. Ta je na rozdíl od tradičního hypotečního úvěru neúčelová. Jinými slovy ji můžete použít na cokoliv a je výborným nástrojem pro refinancování. Po refinancování nebankovní půjčkou mohou vaše měsíční splátky poklesnout o tisíce korun a zároveň budete splácet půjčku s nižší úrokovou mírou. Vyžádejte si nezávaznou kalkulaci nebankovní půjčky a přesvědčte se o jejich výhodách.

Autorem článku je společnost MojeNebankovka.cz

Zdroj foto: iStock.com

Komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *