Pokud byste chtěli navštívit pražský podnik, kam se vejde téměř 1 000 hostů, vaše kroky by vedly do Červeného jelena. Proč stojí za návštěvu?
Kapacita restaurace atakuje tisícovku
Restaurace Červený jelen se nachází na Praze 1 v kubisticko-modernistickém prostoru bývalé Anglo-rakouské banky, jenž byl vytvořen Josefem Gočárem v období mezi světovými válkami. Do podoby restaurace prostor proměnil Stanislav Fiala. Fascinující je, že restaurace dokáže pojmout až 950 hostů. Nachází se totiž v místech, kde se nacházela bankovní hala, bankovní trezor a prostor Piano Nobile neboli takzvané vznešené patro. Tímto pojmem se označuje velké sály a patra šlechtických paláců, kde leží reprezentativní prostory.
Celý interiér restaurace Červený jelen se tak skládá z celkem 4 pater skrze která prochází ohromná tanková věž s celkem 12 měděnými tanky.
Jeden prostor, čtyři zážitky
Pozoruhodné také je, že při vstupu do Červeného jelena se můžete rozhodnout, jaký zážitek si chcete dopřát. Každé patro je totiž naprosto unikátní. Pojďme si je všechny představit.
Banka
Restaurační část Červeného jelena se jmenuje jednoduše Banka. Dokáže pojmout 250 hostů a specializuje se zejména na přípravu grilovaných pokrmů.
Trezor
Jakmile se vydáte po schodech v Červeném jelenovi směrem dolů, dorazíte do Trezoru. Původní trezorová klapka, která se zde nacházela, se v současné době využívá v bankovním patře jako štamgastský stůl. V Trezoru se nachází cukrárna a počítárna. Obě lze uspořádat podle přání návštěvníků a přivítat až 120 hostů. Výhodou je, že každé patro Červeného jelena má svůj samostatný výčep.
Klubovna
Pokud hledáte místo, kde se střetává umění, hudba, zábava a kreativita, vyrazte do Klubovny.
Salonky
Hledáte místo, kde uspořádat svatbu, pracovní meeting, workshop nebo třeba se setkat s přáteli v soukromí? I na tyto situace je Červený jelen připravený a můžete si vybrat jeden ze salonků s krásnými jmény. Zaujme vás Špork, Diana, Nimrod nebo Hubert?
Historie budovy
Budova, ve které restaurace Červený jelen leží, pochází ze 17. století. Barokní palác byl pojmenován po hraběti Františku Antonínu Šporkovi. Ten byl významným filantropem a také mecenášem umění. Jiří Panuška, spolumajitel restaurace, navíc v rozhovoru pro časopis Forbes poznamenal, že Špork byl také vášnivý lovec a myslivec. Jednou se mu údajně zdál sen, ve kterém létali jeleni. Právě proto je symbolem restaurace okřídlený jelen.
Banka se na adrese současného Červeného jelena nacházela od dvacátých let minulého století. Druhá světová válka znamenala pro budovu přítomnost říšské orlice a po roce 1948 se zde nacházely kanceláře státních drah.
Proměna budovy do současné podoby
Nicméně v roce 2011 byl palác zanedbaný a koupila ho developerská společnost Sebre. Za nápadem proměnit prostor v restauraci stojí investor Petr Němec. Rekonstrukce se ujal architekt Stanislav Fiala a právě díky němu jsou všechna patra Červeného jelena propojena otevřeným schodištěm. Pokud se při návštěvě restaurace budete dívat okolo sebe, všimnete si poslední dochované potrubní pošty na světě, dvanáctimetrové tankové věže na původních železničních kolejích, jeskynních maleb Patrika Hábla a studentů UMPRUM a řady dalších pozoruhodných věcí.
Pokud se někdy budete potloukat po Praze 1, zajděte se podívat do Červeného jelena, protože se vám naskytne skutečně nádherný pohled na velmi chytře zařízený interiér který zohledňuje jeho dlouholetou historii a vzdává jí holt.
Zdroj textu: www.forbes.cz, www.cervenyjelen.cz
Zdroj foto: www.freepik.com